A legnagyobb ajándék: leszokás az alkoholizmusról

Amikor egy ajándékra gondolunk, vidám babazsúrok, szülinapi bulik, karácsonyok, húsvétok és más ünnepek, esküvők, kellemes összejövetelek, apróságok a szeretteinknek és hasonlók jutnak eszünkbe. Szerencsére életünk nagy részében az ajándékok ilyen vidám, ünnepi alkalmakhoz kapcsolódnak.

Azonban ez nincsen mindig így. Ajándék lehet bármi olyasmi is, amely nemcsak egy szál virág vagy egy trendi új kütyü, hanem a törődés, a megértés, az empátia, az életre szóló segítség jele. Lehet egy mindig otthonülő barátot végre sétálni vagy biciklizni vinni, egy barátunknak bemutatni egy másik ismerőst, aki később a párja, barátja lehet vagy legalább feldobja egy nehéz pillanatban, valakit elindítani egy úton, hogy új munkahelyet találjon, de valamilyen negatív dolog is.

Negatívként arra gondolok, hogy a megajándékozni vágyott ismerősünk abbahagy valami károsat. Lehet ez túlzott otthon ülés, túlzásba vitt munkaórák vagy éppen sport tevékenység, túlzott kötődés valakihez, amely már azt és a többi kapcsolatot is veszélyezteti, folyamatos TV- vagy sorozatnézés, akár amikor valaki kényszeresen, percenként néz rá a telefonjára vagy éppen valami még komolyabb: szerfüggőség, legyen az valamilyen könnyű vagy nehéz drog vagy éppen az alkoholizmus…

alkoholizmus leszokás

Az alkoholizmus leszokás, még olyanok számára is nyilvánvalóan, akik személyesen közelebbi kapcsolatba szerencsére sosem kerültek a betegséggel, nem egy egyszerű vagy könnyű feladat. Semmiképpen sem olyasmi, mint egy szál virágot vagy egy tortát venni ajándékba… Ez egy hosszú folyamat, amely külső segítség nélkül sajnos sokszor nem vezet eredményre. Vagy ha mégis, akkor is sokszor visszaesések történnek: legyen ez két nap vagy két hónap, de az alkoholista saját erőből sokszor újra az italhoz nyúl…

De ez nem kell, hogy így történjen Veled vagy hozzátartozóddal, van segítség! Nemrég egy ismerősömtől hallottam egy családról (talán már a TV-ben láttad őket), akik személyesen estek át az alkoholizmus keserű csapdáján, de közös erővel sikerült kilábalniuk. Mind János, az édesapa, mind Dániel, a fia átestek az alkoholizmuson. Eszterrel, a feleséggel / anyával együtt ezek után a nehézségek után úgy döntöttek, hogy arra szentelik az életüket, hogy olyanoknak segítsenek, akik velük hasonló helyzetbe kerültek és nem találnak kiutat…

A honlapukon rengeteg érdekességet tudunk meg (kezdve attól, hogy hivatalosan elvonó vagy elvonókúra már nem létezik, egészen addig, hogy a magyar állam 2-3, esetenként 6-15 hónapos bentlakásos kezeléseket nyújt) és ami igazán magával ragadó és megérintett engem, az a család személyes története. Boldog gyerekkor után, amikor Dániel felső tagozatba került, egyre érezhetőbbek lettek János, az apa italozásaiból adódó problémák. A korai nyugdíjazás után a helyzet még rosszabb lett: a részegség bármikor megjelenhetett, hétköznap és hétvégén egyaránt. Sajnos Dániel követte János példáját és már hetedikes korában képszakadásig itta magát. Ezután sem tudta tartani a mértéket, mindig padlóra itta magát. Rövid gyári munka 14 évesen, majd a gimi elején marihuána, 17 évesen ripityára törte teljesen részegen apja autóját, méghozzá jogosítvány nélkül. Nem sokkal később Eszter, az anya elköltözött, Dániel pedig otthon maradt Jánossal. Hamarosan a szülők válása következett és ahogy Jánosban tudatosult, hogy mindenét és mindenkijét elvesztette, egy komoly terápiát vállalt. Ezzel elkezdődött az alkoholizmusának vége. Dániel állapotának javulását saját elhatározása indította el, amikor rájött, hogy az alkohol irányítja az életét, nem ő maga! Innen sem volt könnyű az út, de a cél meg lett fogalmazva, a család segítsége már nemcsak az anyára, Eszterre, hanem az apára, Jánosra is kiterjedt és Dániel hamarosan megtalálta a hivatását: segíteni szeretne másokon, hogy nekik is sikerüljön megtörni a generációs átkot és a családi felépülés reményét adhassa másoknak is szüleivel.

Fentebb már említettem, hogy a TV-ben már találkozhattál a családdal: többek között az ATV Start+ című műsorában, az ATV Jakupcsek pluszban, a TV2 Mokkában, ezentúl a Karc FM rádióban, a Civil rádióban, írottan pedig az Indexen (Gyűlöltem az alkoholista apámat), az Abcúgon, a Drog riporterben, a NOLon is jelentek meg róluk információk. A család nemcsak ezeken a médiumokon igyekezett eljutni a közösséghez, hanem szakmai konferenciákon is 2015-ben, ’18-ban kétszer is és ’19-ben is részt vett legalább a család egy tagja.

Jelenleg nyolcan dolgoznak a Felépülők Családi Felépülési Központban, köztük van János, Eszter és Dániel is. Az állami 2-3 vagy akár 6-15 hónapos bentlakásos kezelésekkel szemben ez a központ 4 hetes bentlakásos programot ajánl az alkoholizmusról leszokáshoz. Rendszerük elve az 1949 óta sikeresen működő Minnesota modell, amelyben a munkatársak (fizetett és önkéntes) kb. háromnegyede saját maga is átesett az alkoholizmuson, esetleg aktívan lábal ki belőle. Bár itthon ez nem egy széles körben ismert módszer, hiszen csak 1990 után érkezett meg, az USA-ban a kezelőintézmények több mint 80%-a ezt használja. Mondhatjuk, hogy az elmúlt 3 évtized bizonyítja, hogy ez a legsikeresebb terápiás kezelés az alkoholizmusra. A modell az anonim alkoholisták alapelveihez nyúl vissza, amely 12 lépésben segít azoknak, akik elhatározták, hogy változtatnak az életükön és maguk mögött hagyják az italt. Az alkoholizmust a modell több síkon kezeli (a kémiai függőség mellett figyelembe veszi a szociális, pszichológiai, fizikai síkokat is) és a függőséget gyógyíthatatlan betegségnek tekinti, amely azonban tünetmentessé tehető életünk végéig. A modell intenzív programokat ajánl, amelyekben a felépülők is aktívan részt vesznek: csoportos terápiák, egyéni tanácsadás, előadások (pl. pszichológiai ismeretek), naponta olvasó csoportok, élettörténetek megismerése első kézből, rekreációs és fizikai aktivitás, részvétel önsegítő közösségek csoportos foglalkozásain, stb).

A 28 napos felépülési programot elsősorban azoknak ajánlják, akik egyszer-egyszer napokig isznak vagy csak rövid időt tudnak kibírni két ivás között. Emellett azoknak is szükségük van hasonló segítségre, akik fontos dolgokat vesztettek már el az életben az ivás miatt: családtagokat, munkájukat, barátaikat, fontos kapcsolatokat. Vagy ha még nem, akkor ennek komoly veszélye áll fent.

Ha nem vagy biztos benne, hogy alkoholista vagy-e, mi is ez a fogalom, többet megtudhatsz a Felépülők blogjáról, ahol egy bejegyzés rendbe teszi az alapfogalmakat: ki az alkoholista, mi a normális alkoholfogyasztás adagja, mi a toleranciaszint, a szociális ivás, a kóros ivás, milyen szintjei vannak az alkoholbetegségnek.

Ahogy látjuk, az alkoholizmus komoly probléma és ha ezzel küzdesz vagy egy hozzátartozód küzd ezzel a betegséggel, lehetőséged van segíteni: felhívni a figyelmüket, hogy segítség létezik és akár Te is tevékenyen segítheted őket: akár együtt is elmehettek egy segítő központba.

Ennél az ajándéknál az egyéni konzultáció 15.000 Ft-tól kezdődik alkalmanként, amely heti rendszerességgel, megszakítás nélkül, általában 6-8 alkalomból áll, a családi konzultáció, amely olyan problémákat is kimutathat, amelyek elsőre egyáltalán nem nyilvánvalóak, például hogyan befolyásolja a többi családtag életét az alkoholista személlyel az együttélés, 25.000 Ft-ba kerül alkalmanként vagy állapotfelmérésre is lehetőség van, amelyből a legjobb megoldási kísérletet vezetik le a szakemberek 20.000 Ft-tól.

Ennél nagyobb ajándék aligha képzelhető el…