Akár ajándéknak is tekinthető a támogatott napelemes hitel

Vannak könnyebb, és vannak nehezebb megélhetési lehetőségek is a világon. Rendben, mindegyik küzdelmes egy ideig, és valószínűleg most csak az irigy kisember beszél belőlem, de ajándékboltosként sajnos sokszor küzdök azért, hogy a hó végén minden számla ki legyen fizetve és még maradjon is egy kevés. Ráadásul a háztartást is fenn kell tartani, amit persze a férjemmel ketten oldunk meg, de a takarékosság akár a jelmondat is lehetne a családi címerünk alatt. Ott próbáljuk meg megfogni a garasokat is, ha kell, ahol csak tudjuk. Ezért is érdekelt különösen, hogy hogy alakultak a napelem árak 2019 folyamán, mert elhatároztuk, hogy ha törik, ha szakad, nekünk is szükségünk van egyre. Ezzel jelentősen csökkenthetnénk a kiadásainkat, környezettudatosabbak lehetnénk, és mellette még biztosan meg is térülne a befektetésünk. Sajnos néha úgy érzem, hogy a boltom egy melléfogás, ami sose lesz olyan jövedelmező, mint azt eredetileg szerettem volna, de ez már így alakult, talán egyszer majd változtatok rajta.

Viszont ott van a gond, hogy napelemes rendszert kiépíttetni nem kifejezetten egy olcsó mulatság. Ha egyszer már megvan, akkor nagyon jó, de addig piszkosul kell küzdeni, pénzt spórolni. Mint egy fogászati beavatkozás: félsz tőle, a kezelés rettenetes, de utána megszűnik a fájdalom, és újra tudsz rendesen rágni. Na, mi is így vagyunk valahogy a napelemekkel, mert mindig is igyekeztünk félretenni rá amennyit csak bírtunk, azonban valami mindig jött, ami elvonta tőle a forrásokat. Mindemellett pedig nem voltunk elég gyorsak, és mire észbe kaptunk, megszüntették a vissza nem térítendő támogatási csomagot a napelemekre, úgyhogy se félretett pénz, se állami segítség. Ezen egy időben egészen el voltam keseredve, még némelyik vevőm is észrevette rajtam. Többek között az egyik ismerősöm is, aki mindig hozzám tér be, ha ajándékot kell venni valamelyik rokonának, és a későbbiekben ő volt az, aki felvidított a jó hírrel, hogy még sincs minden veszve, van esély a napelemrendszer építésére!

Éppen búbánatosan ültem a boltomban, amikor bejött vásárolni, és elbeszélgettünk. elpanaszoltam neki az egészet, ő pedig együttérzéséről biztosított, és megígérte, hogy majd nyitott szemmel jár, hátha talál valami hasznosat. Érdekes módon így is lett, mert nem sokkal később visszajött, és boldogan újságolta, hogy talált valamit, ami engem is érdekelhet. Beíratta velem a benti számítógépemen egy napelemekkel foglalkozó vállalkozás weboldalának címét, és kikerestette velem a napelem árak 2019 vonatkozásában található írást. Itt kiderült számomra, hogy a támogatás csak átalakult, és jelenleg kamatmentes, kedvező MNB hitel formájában elérhető. Vagyis a 10% kötelező önerőn kívül meg lehet “pályázni” a fennmaradó összeget, és a futamidőt akár 20 évre is ki lehet tolni, ha valaki esetleg nem bírná a magasabb törlesztőrészleteket. Nagyon megörültem, mert azonnal tudtam, hogy ez kell nekünk! Otthon rögtön megmutattam a férjemnek is, és abszolúte egyetértettünk abban, hogy ezt kell igénybe vennünk! Így már csak az van hátra, hogy felvegyük a kapcsolatot ezzel a napelemes céggel, és belekezdjünk a hosszú, de annál jobb eredménnyel kecsegtető procedúrába.