Egy igazán emlékezetes ajándék története

Az ismerőseim tudják a férjemről, hogy szegény nem konyít túlságosan az ajándékvásárláshoz. Nem bántom, mert sokan vagyunk így ezzel. Szegény egyszerűen nem túl jó emberismerő, így érthetően nehéz olyan ajándékot választania, amelynek örülne az ünnepelt. Bár már hosszú ideje vagyunk házasok, többször előfordult, hogy igencsak mellélőtt a választott dologgal. Így aztán kialakult nálunk az a szokás, hogy a születésnap, névnap vagy karácsony előtt jóval elkezd kérdezgetni, mit szeretnék, én meg erősen utalok arra, hogy minek örülnék a legjobban. A múlt évben őszintén szólva, kicsit kezdtem aggódni, mert semmi erre utaló jel nem volt, a születésnapom pedig egyre csak közeledett. Aggasztott, hogy magától kitalált valamit, aminek nem biztos, hogy örülnék vagy egyáltalán hasznát venném. Aztán mikor elérkezett a “nagy nap”, átadott egy kis borítékot. Félve bontottam ki, de teljesen meglepett. Egy aláírt szerződés volt egy céggel, hogy a tetőnkre napelemes rendszer lesz telepítve. Borzasztóan meg voltam hatva, mert jól tudta, hogy ez régi álmom.

Azonban az öröm mellett úrrá lett rajtam egy kis szorongás. Hiszen nincsen nekünk erre pénzünk! Aztán a férjem megnyugtatott, hogy nem 100%-ban önerőből lesz lebonyolítva a projekt. Erre a célra léteznek a napelem pályázatok. Mivel eléggé értetlen fejet vághattam, kicsit kifejtette nekem, hogy is zajlik ez az egész.

Mivel a pályázatról csak a hagyományos érelemben volt fogalmam, mint ahogy például egy cég vagy az állam esetében zajlik, nem értettem pontosan, hogy tudott a férjem pályázni. Ő viszont felvilágosított, hogy ez tulajdonképpen egy hitelfajta. Mégpedig olyan, ahol a hitelösszeg pont ugyanannyi a visszafizetéskor, mint amennyi a felvételnél volt, nem fog emelkedni. Mivel itt kicsit szkeptikus voltam, tovább magyarázta a dolgokat. Attól a pillanattól fogva, hogy a napelemes rendszert beszerelik, elkezd lefaragni a költségekből, és folyamatosan csökkenni fognak a számláink. Innentől kezdve attól függ a megtérülés, hogy milyen hosszú a futamidő. A maximális ideje 20 év lehet, az elnyerhető legalacsonyabb összeg 500 000 Ft, a legmagasabb 10 000 000 Ft. Persze nem lehet akárhogy felvenni a hitelt, itt is vannak feltételek. Többek között rendelkezni kell a támogatás 10%-ával, ez az önerő összege. Emellett vannak további feltételek is, aminek mi szerencsésen megfeleltünk.

A férjem mielőtt pályázott, összeszámolta, hogy mi az az energiamennyiség, amelyet a családunk egy adott időszakban felhasznál. Ugyanis ez a hitel csak a háztartások energiaigényét fedező napelemes rendszerekre vonatkozik. Az oldalon, ahol tájékozódott, van egy fül, ahol lehet árajánlatot kérni, a férjem ezt igénybe is vette, és szerencsére elég gyorsan válaszoltak neki a cég munkatársai. Innentől következett egy hosszabb procedúra, aminek az lett a vége, hogy megkaptam a születésnapi ajándékomnak a napelemes rendszerek felszereltetését. Azt hiszem, kissé igazságtalan voltam a férjemmel, mikor azt gondoltam, nem jó emberismerő. Hisz nem említettem neki sokszor ezt az álmomat, mégis tudta, hogy ez a legemlékezetesebb ajándék, amit csak adhatott!