Spóroljunk okosan az otthonunkkal

Mindig úgy gondolkodtam, hogy ha valamilyen úton-módon olcsóbban jutok egy termékhez vagy szolgáltatáshoz, az egy ajándék az élettől, mint mikor pénzt találunk az utcán, vagy ne adj isten jegy nélkül utazunk a villamoson, és nem kap el a jegyellenőr. A szerencsejátékon vagy tombolán nyert díj ajándék-mivoltát pedig nem is kell magyarázni.

Vannak továbbá olyan ajándékok, amelyeket nem a véletlen jóvoltából kapunk, kis utánajárással ugyanis könnyedén megcsinálhatjuk a magunk szerencséjét, például, ha költözésre szánjuk el magunkat.

Ahhoz, hogy ingatlanunkat el tudjuk adni, szükséges egy energia tanúsítvány is, ezt törvényileg sajnos nem lehet megkerülni, és, hacsak nem ez a szakmánk, az erre szakosodott mérnök szakértelmét és munkáját muszáj igénybe vennünk. Nem mindegy azonban, hogy melyik céget bízzuk meg a feladattal.

Az ecoteam számomra nem csak a gyors és precíz munkavégzés miatt szimpatikus, hanem az általuk kínált ajándék is felettébb hasznos. A bolygónk érdeke ugyanis egybeesik a pénztárcánk érdekével, és hosszútávon sokkal jobban megéri beruházni egy napelemre például, vagy normálisan megcsinálni a szigetelést, mint halogatni, arra hivatkozva, hogy drága, és sokkal több pénzt kifizetni fűtésre, mint amennyit környezetbarát módszerek alkalmazása esetén kellene.

A cég által a megrendelés mellé ajándékba kínált Ingatlan Kisokosban hasznos tippeket kapunk, amelyek segítségével minimalizálhatjuk ingatlanunk energiafogyasztását, továbbá tanácsokat kaphatunk, melyek igen hasznosak egy felújítás vagy korszerűsítés alkalmával, és az állagmegőrzés is hatékonyabb lehet. Nem csak az egészségesebb otthon létrehozásával kapcsolatban tájékozódhatunk, hanem az építéshez és bontáshoz szükséges engedélyekről, valamint az eladásról és bérbeadásról is olvashatunk.

A könyv egyébként négyezer forintba kerülne, mely összeg egy hosszútávú befektetés a jövőbe, hiszen az általa megszerezhető tudás birtokában sokat spórolhatunk a későbbiekben, azonban az energia tanúsítványt így is – úgy is meg kell csináltatni, ehhez pedig ajándékba kapunk egy kézikönyvet, melynek segítségével mi is tehetünk egy picit azért, hogy unokáink is élvezhessék a bolygónkon az életet.

Az energia tanúsítvány megléte azonban nem csak az adásvételihez szükséges, bár a legtöbben ezért keresik fel az ezzel foglalkozó szakembereket. Otthonunkat besorolják a tizenkét kategória valamelyikébe, így rálátást kapunk, hogyan tudnánk spórolni a továbbiakban a következő, vagy a már meglévő, felújítandó ingatlanunk fenntartásán, és ennek segítségével fel tudjuk használni a dokumentumot egy-egy ingatlannal kapcsolatos pályázat elbírálásánál, vagy egy támogatás igénylésénél.

Természetesen nem minden esetben van szükség ilyen iratra, például hitéleti, vallási épületek és mezőgazdasági célú, vagy műhelyként használt ingatlanok is cserélhetnek gazdát energia tanúsítvány nélkül, egyszerű lakóházak esetében azonban megkerülhetetlen. A cég oldalán találhatunk bővebb tájékoztatást, melyből könnyedén megtudhatjuk, kell-e csináltatnunk a mi esetünkben tanúsítványt az értékesítéshez, vagy sem.

Minden esetre sok sikert kívánok mindenkinek, aki meg szeretne szabadulni régi ingatlanától, és egy új otthonban szeretné folytatni az életét!